Marad a kedvezményes lakásáfa

2022.07.31

Vészterhes dolgokról számolt be Orbán Viktor pénteken reggel a Kossuth Rádióban. 

Az interjú fő témája a gazdaság és háború kapcsolata, illetve azok az óriási nehézségek voltak, amelyek előtt most az ország áll.

Érdemes az egyik intézkedést kiemelni... Az elmúlt években az építőipart főként az építésekre bevezetett kedvezményes áfa pörgette. Ez az intézkedés lejár idén decemberben. Orbán Viktor azt mondta, észlelték, hogy a kedvezményes építési áfa kifutása miatt sokan felpörgették az építkezéseket. Emiatt megszületett az a döntés, ami jó hír az építőiparnak: újabb két évvel meghosszabbítják az építkezéseknél igénybe vehető kedvezményes áfa lehetőségét. Gyakorlatilag arról van szó, hogy az általános forgalmi adó 27 százalékos mértéke helyett az újépítésű lakások értékesítésén csak 5 százalék áfa van. A szabály 2023. január 1-jéig lett volna hatályos, ezt hosszabbította most meg két évvel a kormány.

"Felállítottunk egy gazdasági növekedési kabinetet, melynek javaslatára a kormány máris hozott egy intézkedést. A lakásáfát, amit átmenetileg csökkentettünk le 5 százalékra, és ez kifutna ennek az évnek a végén, azt a döntést hoztuk, hogy ez nem ér véget, hanem december 31-től további két évvel meghosszabbítottuk. Azt tapasztaltuk, hogy az emberek kapkodni kezdtek, felgyorsította az építkezését, sorra nyújtották be az engedélykérelmeket. Nem kell kapkodni, a kormány továbbra is biztosítja a kedvezményes lakásáfát, a kormány a sajnos lassuló lakásépítési piacot továbbra is megtámogatja az alacsony áfával."

https://www.blikk.hu/gazdasag/penz/lakasepites-kedvezmenyes-afa-hosszabbitas/tdk2sj2