Tervelemzés


A szolgáltatás elnevezése sokat elárul erről a szolgáltatásról! Építőipari generálkivitelezéssel foglalkozom közel 30 éve, rengeteg tervdokumentációt kapok árazásra és sajnos egyre több a hibás terv. Azt hiszen nem túlzás azt állítanom, hogy szinte kivétel nélkül minden tervben találok olyan hibás műszaki megoldásokat, amik megvalósítása egy teljesen feleslegesen többletkiadást jelent az építtető számára. Tele vannak drága műszaki megoldásokkal, energetikai problémákkal, hőhidakkal, energiapazarló csomópontokkal. Ezek a problémák szinte minden esetben nagyon költséges megoldások. Általában két csoportba osztom a problémákat: a műszaki és az energetikai problémákra.

Miről is szól ez a szolgáltatás?

A szolgáltatás elnevezése sokat elárul erről a szolgáltatásról! Építőipari generálkivitelezéssel foglalkozom közel 30 éve, rengeteg tervdokumentációt kapok árazásra és sajnos egyre több a hibás terv. Azt hiszen nem túlzás azt állítanom, hogy szinte kivétel nélkül minden tervben találok olyan hibás műszaki megoldásokat, amik megvalósítása egy teljesen feleslegesen többletkiadást jelent az építtető számára. Tele vannak drága műszaki megoldásokkal, energetikai problémákkal, hőhidakkal, energiapazarló csomópontokkal. Ezek a problémák szinte minden esetben nagyon költséges megoldások.


Milyen felesleges anyagi kiadásokat jelentenek ezek a problémák?

Általában két csoportba osztom a problémákat: a műszaki és az energetikai problémákra.

1. A feleslegesen drága műszaki megoldások.

A problémás műszaki megoldások egyszeri kiadások, amik milliós, de nagyon gyakran több milliós felesleges kiadások lehetnek az építkezés alatt! Ezek általában a tartószerkezetet érintik pl az alapozást, a főfalakat és a födémeket. Ezeknek az épületrészeknek a kialakítására nagyon sok műszaki megoldás alkalmazható. A többféle variáció költséghatékony összegyúrásához csak nagyon kevés jó és átgondolt megoldásokat látok.

Ennek az a nagyon egyszerű oka, hogy az építészek nem kiviteleznek és gyakran fogalmuk sincs mennyibe kerül egyik vagy másik műszaki megoldásuk megvalósítása. Megrajzolják mert úgy vélik egy jó műszaki megoldást választottak az adott épülethez, átadják a terveket a megrendelőknek, akik kiküldik a kivitelezőknek, ők beárazzák és ekkor jön a fekete leves mert nagyon magas a végösszeg. Tapasztalataim alapján sajnos a megrendelő azonnal a kivitelezőt bélyegzi meg azzal, hogy nagyon drága, ezért keres egy másikat. A másik is drága, a harmadik is drága. Telik az idő a terveket már feltöltötték az ÉTDR-be, kezdeni kellene az építkezést mert jön a baba. Mit választanak? Vesznek fel még több hitelt pedig az esetek 95%-ban van költséghatékonyabb megoldás!!!

2. Az érthetetlen energetikai megoldások, hőhidas csomópontok

Sajnos nagyon sok tervnél tapasztalom az energetikai tudás hiányát! Nem akarom bántani az építészeket, de ez a szomorú valóság. Szinte minden terv tele van energetikailag hibás csomópontokkal, hőhidas megoldásokkal, amik számomra teljesen érthetetlenek. Egy kis odafigyeléssel nagyon könnyen kiküszöbölhetőek, de mégsem figyelnek rá. Az a probléma, hogy ha egy kicsit is képzetlen kivitelezőnek kell megvalósítania a terveket akkor pontosan úgy fogja megépíteni ahogy le is van rajzolva mert ugye a tervtől csak úgy eltérni nem lehet. 

Az energetikai problémákkal még az a legnagyobb gond, hogy csak később jelentkeznek, amikor már az építtető bent lakik az épületben, párát és hőt termel. Ekkor jönnek elő a szokásos problémák, mint pl:

 • penész megjelenése
 • nagyon rossz hőérzet
 • 23fokot mutat a termosztát, de hideget érez az ember
 • hideg fuvallat az épület bizonyos részein
 • folyik a víz a födém hőszigetelésén
 • magas energia számlák
 • fázik a talpa, ha közel áll a teraszajtóhoz

de sorolhatnám reggelig...

Ha az oldalon lejjebb görgetsz bemutatok pár elhibázott csomópontot és rámutatok azokat hogyan lehet jól megoldani.


Szinte minden épületnél tudok költségcsökkentő megoldásokat javasolni úgy, hogy közben nem rontjuk le az épület tartószerkezetét vagy a hőtechnikai tudását, sőt!! Az esetek jelentős részében úgy tudom csökkenteni a költségeket, hogy még emeljük is az épület energetikai szintjét! 

Ha szeretnéd elkerülni az ilyen hibák megvalósítását, ha nem szeretnél életveszélyes épületbe beköltözni, ha nem szeretnél penészt vagy magas energiaszámlákat meglátni, keress fel és segítek! Fontos megjegyeznem, hogy maga a tervek átvizsgálása neked nem kerül semmibe! Küld át a terveket és díjmentesen megvizsgálom hol min kellene változtatni, ahhoz, hogy mind energetikailag mind pedig a pénzügyi oldalát nézve a legoptimálisabb tervet valósítsd meg!

Őszintén, mit veszíthetsz?
Ha nem küldöd át a terveket, igen is sokat!!!A tervkritika szolgáltatásom díja 100.000ft helyett most mindössze 63.500ft 

Ez egy egyszeri díj, ami tartalmazza:

 • a tervek alapos átvizsgálását
 • hibás csomópontok, műszaki megoldások feltárását
 • hibás energetikai megoldások feltárását
 • megoldási javaslatok elkészítését
 • költségcsökkentő javaslatok elkészítését

A szolgáltatásom díja jelentéktelen összeg ahhoz képest, amit megtudok neked spórolni a javaslataimmal!Vajon ez megtérül nekem?


Garanciát vállalok a teljes megtérülésre, mert csak akkor kérem el a szolgáltatási díjat, ha az garantáltan megtérül a javaslataim alapján. A megtérülést számokkal alátámasztom, így neked semmi veszteni valód sincs, sőt ellenkezőleg, rengeteg pénzt takarítok meg neked!


Mi a tervkritikai szolgáltatás menete?

 1. Átküldöd a teljes rendelkezésre álló tervdokumentációdat a lenti gombra kattintva.
 2. DÍJMENTESEN ávizsgálom a terveket és jelzem a problémákat amennyiben a szolgáltatásom díja megtérül a javítások által, ha nincsenek ilyen problémák akkor a szolgáltatásom nem került neked semmibe és szerencsésnek mondhatod magad mert egy kimagasló szaktudású építész dolgozik az terveken :)
 3. amennyiben olyan jellegű hibákat találok, amikkel garantálom, hogy a szolgáltatásom díja megtérül, átküldök neked egy díjbekérőt ami alapján áttudod utalni a szolgáltatási díjat.
 4. Amint az összeg megérkezik kidolgozom a problémák okait és azok megoldási javaslatait
 5. Elküldöm a javaslatokat és átbeszéljük azok szakszerű megvalósítását

Természetesen, ha a megoldási javaslatok további egyeztetést igényelnek szívesen segítek neked vagy az telefonos egyeztetéssel. (díjmentesen)

Személyes megbeszélésre-egyeztetésre is van lehetőség az irodámban Őrbottyánban (ennek díja 25.000ft+áfa/óra)


Milyen problémák fordulhatnak elő?

Sajnos a problémák tárháza végtelen mert mindig találkozom újabbnál újabb eszement megoldásokkal! Bemutatok pár hibás csomópontot és műszaki megoldást.

Itt az első! Egy új ügyfelem átküldte a terveket árazásra. Elszörnyülködtem és többször is megnéztem, hogy vajon tényleg azt látok, amit látok? Sajnos igen és 2024-et írunk!!!

Vegyük sorba a képeken bekarikázott problémákat. Vannak benne életveszélyes és hőhídproblémás csomópont is! 

A képen jól látható, hogy a talpszelemennek a derékszelemennek, de még taréjszelemennek is mindössze 10x10cm gerendát írtak ki. Ez szó szerint életveszélyes mert nem bírná el a tető oldalnyomását! A 2,5cm deszka "szarufatámasz" meg teljesen érthetetlen!

A kiírt anyagméretezéseket sem értettem, ezeket írta ki: 4cm ellenléc, 4cm cserépléc, 2cm OSB. A probléma azzal van, hogy ilyen anyagokat nem tudsz vásárolni mert nem léteznek!!!! Ilyen méretű anyagokat nem lehet beszerezni csak egyedi gyártásban, aminek semmi értelme és jelentősen drágább is! 3cm cseréplécet, 5cm ellenlécet és 18mm vagy 22mm OSB lapot tudsz vásárolni! 

A 10x10cm szelemenek a statikusnál 100%, hogy nem mennek át és átfogja méretezni 15x15cm, de még a taréjszelement is átfogja írni 12x12cm gerendára! Ezek alapvető szakismereti hiányok!!


Ez a kép az egyik kedvencem!

Fel nem tudom fogni, hogyan tudnak egy ilyen csomópontot lerajzolni? Itt is hatalmas energetikai ismereti hányt láthatunk. Egy picit magasabb páratartalom mellett garantáltan megjelenik a penész a sarokban!

Egy vasbeton födém egy vaskos felülbordával, aminek a tetejét teljesen szabadon, hőszigetelés nélkül hagyta.

Olyan, mint ha szándékosan hőhidas csomópontot akart volna rajzolni! Nagyon szépen látszik, hogy megáll a homlokzati hőszigeteléssel a vasbeton felülborda tetejénél. A födém hőszigetelést is csak nekiengedi a vasbeton felülbordának és kész.

Mi a megoldás erre a hőhidas csomópontra?

Úgy kell kialakítani a hőszigetelést, hogy az körbeölelje a koszorút úgy, hogy a födémszigetelés résmentesen összevan dolgozva a homlokzati hőszigeteléssel megfelelő vastagságban ahogy a lenti képen látható.

Szerencsére időben tudtam jelezni a megrendelőnek a problémákat és sikerült jeleznie az építésznek! Ha az a hibás csomópont megvalósult volna a koszorú tetején kicsapódott volna a pára, vizesedne az eleve nagyon vékonyra tervezett talpszelemen és a körülötte lévő hőszigetelés is. A vizes hőszigetelés hőtechnikai tudása jelentősen csökken, ami mégnagyobb energia költséget jelent a tulajdonos számára. Tehát nem csak megemelkedne az energiaszámla, de még szerkezeti károkat is okozna, amik kijavítása jelentős költség, simán eléri a milliós költségeket, ha későn veszik észre! 

"Sok szerinted a 63.500ft-os díj, he ezektől még időben a megvalósítás előtt megszabadítalak?"

Számos tervnél milliókat tudtam spórolni a megrendelőnek és ez nem marketing szöveg, "sajnos" megtörtént!


Ugyanezen a terven van még egy nagyon rossz anyagválasztás. Illetve nem is az anyaggal van a probléma, hanem az anyag vastagságával. Az épületre egy vasbeton monolit födémet terveztek, amit egy közbenső tartófal támaszt alá.

Erre a célra egy 20cm vastag téglafal szerepel a terven. Ez a falvastagság nagyon rossz megoldás! Eleve a 20cm vastag téglafal tartófalnak nem is használható, minimum 25cm falat lehet alkalmazni ilyen célra.

A 25cm falvastagság a legtöbb esetben is csak akkor alkalmazható, ha nem lesz agyon vésve elektromos csövekkel és szerelvényekkel. Mivel ez a 20-as fal egy közbenső fal ezért 100% hogy mindkét oldalába belevésnek legalább 5-5cm mélyen elektromos szerelvényt pl kapcsolót vagy konnektort! Rosszab esetbe pont egymás mögé. Ha a 25-ös falat nézzük vésés után már csak 15cm tömör fal marad, gondoljunk bele mi lesz, ha egy 20cm vastag falba bevésnek mindkét oldalról 5-5cm mélyen!!!  Nem várhatjuk el egy villanyszerelőtől, hogy értsen a statikához, de egy mérnöktől, aki a házunkat tervezni már igen!!Hibás tervek, csomópontok

Ebben a blogban osztom meg veletek a hibás terveket és azok kijavítására tett javaslataimat.

Ez az eset annyiban különleges, hogy volt lehetőségem kijavítani és meg is valósítani mert minket bíztak meg az épület generálkivitelezésével! Az épület Veresegyházon található. Annyit kell tudni a telekről, hogy nagyon magas és szinte állandó a talajvíz. Ez még földfúrás nélkül is jól észlelhető, mert a telek végében vad nádas látható. A magas...

Az emeletes épületek 90%-nál előfordul ez a probléma. Az oka most is a kivitelezői gyakorlat hiánya. Érthetetlen okokból még a szakági tervezők sem szólnak érte, gondolok itt a gépész tervezőkre.