Fújt cellulóz

2022.12.17

A jövő hőszigetelése

A fújt cellulóz hőszigeteléssel pár óra alatt tökéletesen, résmentesen szigetelhetjük a tetősíkot, födémeket, falakat. Régi vagy új épületeknél is alkalmazható.

A cellulóz hőszigetelő anyagot újrahasznosított papírlapokból, újságokból állítják elő, darálással, különleges technológiával apró kis papírpelyheket készítenek belőle, bórsavat és magnéziumszulfátot adnak hozzá így válik tűzállóvá, ellenáll a penésznek és a rágcsálóknak.

A fújt cellulóz hőszigetelés legnagyobb előnye a fújás általi folytatólagos homogén felület, mely résmentes állaga miatt tökéletes hőszigetelést biztosít.

A befújás géppel történik, csöveken keresztül juttatjuk fel az anyagot a befújás területére. Kis helyeken akár kézzel is tölthető.

Fogalma

A cellulózszigetelés alapja a fa természetes rostja, amely minden, fából készített papírban meg­található. Alapanyagát újrahasznosított újságpapírból nyerik, amit pelyhekké alakítanak, majd bóraxszal és magnézium-szulfáttal kevernek.

Története

A cellulózalapú szigetelések a legrégebbi szigetelőanyagoknak tekinthetők, mivel számos formában (pl. szalma, gyapot, fűrészpor, újságpapír, kender) ősidőktől fogva alkalmazzák őket. A cellulózalapú hőszigetelések elterjedése Skandináviában és Észak-Amerikában (pl. Kanada) jelentős múltra tekint vissza, ahol az emberek a történelem kezdetei óta rá voltak kényszerítve otthonuk hatékony hőszigetelésére, elsősorban a téli hideg ellen.

Tulajdonságai

A cellulózrostok és a közöttük lévő levegő kiváló hőszigetelő képességet biztosítanak, a bórax tűzzel szemben ellenállóvá teszi, a magnézium-szulfát vagy más néven keserűsé pedig távol tartja a rovarokat, gombákat és rágcsálókat, valamint védi a korhadástól.

A kis hővezetési tényezőt és biztos térkitöltést a cellulóz hőszigetelés nagy rétegvastagság esetén is biztosítja. A cellulóz hőszigetelés jobb hőszigetelő képességű, mint az ásványgyapot szigetelések, amely tulajdonságát erősíti a bedolgozási technológiája is, aminek köszönhetően képes akár a legkisebb üregeket is kitölteni. Ezzel hézagmentes szigetelés alakítható ki, ez pedig jelentősen csökkenti a hőhidak kialakulásának kockázatát.

A fújt cellulóz hőszigetelés előnyei:

  • tökéletes, résmentes egyöntetű hőszigetelés
  • természetes anyagokból készül
  • egészségre nem káros
  • gyors hőszigetelés
  • nem zsugorodik
  • nem tömörödik
  • alaktartó
  • Hővezetési tényezője (λ): 0.039 W/mK
  • Hőátbocsátási tényező 25cm vastagságnál: 0,16 W/m2K

A cellulózszigetelés képes a levegő páratartalmától függően nedvességet felvenni vagy leadni. Ennek köszönhetően javítja a belső tér komfortját, ugyanis szabályozni tudja a belső tér páratartalmát, miközben hőszigetelési tulajdonságai nem változnak. 

Hőátbocsátási adatok:

10cm 0,44 W/m2K

12cm 0,38 W/m2K

14cm 0,32 W/m2K

16cm 0,24 W/m2K

20cm 0,19 W/m2K

24cm 0,16 W/m2K

28cm 0,14 W/m2K

31cm 0,12 W/m2K