Központi hővisszanyerős szellőztető rendszer

Összegyűjtöttem minden fontos információt a szellőztető rendszerekről.

Magas az épület páratartama? Rossz a benti levegő? Porallergiában szenved? Esetleg asztmás?  A legjobb megoldás a központi hővisszanyerős szellőztető rendszer!

A központi hővisszanyerős rendszer megfelelő kiépítése nem kiadás, hanem megtérülő befektetés mivel használatával 20-30% energiamegtakarítást is elérhetünk.


A szellőztető rendszer működése

A mai energiaárak miatt egyre jobban és jobban hőszigeteljük az épületeket. Mindenki szeretne energiatakarékos épületekben élni, ezért mindent elkövet hogy csökkentse a költségeit. Ennek az egyik legkönnyebb módja a hőszigetelés

A legolcsóbb energia a fel nem használt energia!  

Nagyon fontos az épület légtömörsége. Hiába ragasztunk vastag hőszigetelést a homlokzati falra, ha be tud jutni mögé a hideg levegő, nem ér szinte semmit! A gépészeti és elektromos vezetékeken könnyedén bejut az épületbe, ekkor mondjuk azt, hogy "huzatos" lett. Érdemes törekedni minden apró rés és illesztés tömítésére. 

Ha elkészült a szakszerű hőszigetelése az épületnek és emellett még légtömör is lett, elengedhetetlen a megfelelő légcsere. A megfelelő légcserére több okból is szükség van. Maga az ember is rengeteg elhasznált levegőt és rengeteg párát termel nap mint nap, pl. azzal hogy lélegzik. Mosás, főzés, fürdés során is rengeteg pára kerül a levegőbe. Mivel az épületünk légtömör vagyis nem szökik az energia, ezért a párát és az elhasznált levegőt is bent tartja, szükség van a légcserére. 

Sokan legyintenek, ó nem kell nekem ide szellőztető rendszer, hiszen kinyitom az ablakot, ezáltal minden nap szellőztetek. 

Ezt gondoljuk végig egy kicsit alaposabban! Nézzünk egy példát pl télen: Reggel elmennek a gyerekek iskolába, gyorsan kinyitjuk az ablakot 5 percre, hogy kiszellőztessük a lakást. De sokkal tovább nem tudunk szellőztetni mert kint hideg van és lehűtjük a lakást, ha tovább hagyjuk nyitva az ablakot. Itt kezdődik az egyik legnagyobb probléma amire megoldást nyújt egy központi hővisszanyerős szellőztető rendszer. Benne van a nevében, hővisszanyerős. Ez azt jelenti, hogy egy hőcserélőn keresztül a gép által kiszívott levegő hőjét átadja a hideg kintről beszívott levegőnek, felmelegíti azt, és a felmelegített levegőt fújja be! Így egész nap tudunk úgy szellőztetni a géppel, hogy közben nem hűtjük le a lakást. Ez hatalmas energia megtakarítás a kézi ablaknyitogatással szemben!!

A szellőztető rendszer további előnyei

A másik ok amiért én mindenkinek ajánlom a szellőztető rendszert, az az egészség

Egy építkezés mindig is drága mulatság volt és valószínűleg az is marad, ezért mindenki a pénztárcájának megfelelő nagyságú épületet tud csak építeni. Ebből adódik a mostanában nagyon "divatos" a 10m2-es hálószobák, egyszerűen nincs pénz nagyobbra. Ezzel csak az a baj, hogy egy 10m2-es hálószobában még egy gyerek is elhasználja reggelre az oxigén jelentős részét ami nagyon egészségtelen. Egy szellőztető rendszer beállítástól függően átlagosan 2 óránként teljes légcserét végez az egész épületben!! Ezt semmi mással nem tudjuk megoldani. A légcserével csökkenti a páratartalmat, megszűri a port és egészséges tiszta levegőt juttat az épületbe. Számomra ez megfizethetetlen és semmilyen más kényelmi funkció nem lehet előnyben az egészséggel szemben!! Szénszűrő alkalmazásával a beszívott levegőt olyan mértékben megszűrhetjük aminek a minősége szinte a steril környezetben elvárt szintű lesz. Asztmásoknak, porallergiásoknak elengedhetetlen egy szellőztető rendszer!

Nekem nem kérdés, hogy minden szempontból megéri a központi szellőztető rendszert kiépíteni. 


Hővisszanyerős szellőztető rendszer kiépítése

Hogyan is működik a hővisszanyerős szellőztető rendszer? Az elv igen egyszerű. Röviden és tömören a vizes helyiségekben elszívunk, a többi helyiségbe befújunk. 

Hogy működik a szellőztető rendszer?
Hogy működik a szellőztető rendszer?

Persze ennél azért jóval komplexebb egy jól megtervezett központi hővisszanyerős szellőztető rendszer. A tervezést most nem kezdem el ecsetelni, mert ez a szakemberek feladata. 

A rendszer működése: Van egy méretezett szellőztető gép. Ez a gép a szellőztető rendszer szíve. Itt megy végbe a hőcsere, ez a gép végzi a szívást és a befújást. Minden más csak a légszállítást végzi. 

Két vastag, általában 160mm csövet kell kivezetni a kültérbe, az egyikben beáramlik a friss levegő a másikban távozik az elhasznált levegő. Ezt a két csővéget egy egy esővédett rovarhálóval ellátott szellőzőráccsal lezárjuk a homlokzaton.  


Ezt a két vastag csövet belevezetik egy egy fém elosztó dobozba. Az osztóknak az a célja, hogy összegyűjtse a légtechniaki gégecsöveken érkező vagy távozó levegőt egy központi helyre.

Ezekbe az osztó dobozokba kötik a helyiségekből érkező 75mm vastag légtechnikai csöveket. Ezek szállítják az osztó és az helyiségekben található anemosztátok között a friss vagy az elhasznált levegőt. Többféle cső létezik. Érdemes a drágább de hosszú távon megtérülő antibakteriális bevonallal ellátott csöveket alkalmazni melyekben a bevonatnak köszönhetően nem tapadnak meg a baktériumok, szennyeződések. Ezeknek a csöveknek a belseje sima, fehér színű bevonattal vannak ellátva.

A légtechnikai cső egy fém dobozba a diffúzórba csatlakozik. Ez a fém doboz egy fogadó és átalakító idom. A 75mm csövet felbővíti 125mm-re. A dobozt a helyiség falazatába vagy a födémjébe építik be. Szerelvényezéskor ebbe tekerik be a 125mm átmérőjű anemosztátokat, ezért van szükség a felbővítésre.


Az anemosztátokból két féle típust használnak. Van az elszíváshoz is és van a befújáshoz is mert más és más a kialakításuk. Az anemosztátok belső egységét tekergetve lehet állítani mekkora légáramlást engedjen át, így könnyen lehet szabályozni az adott helyiségbe befújt vagy elszívott levegő mennyiségét.

A légmozgásnak vagy a gépnek lehet hangja ahogy áramlik, ez nagyban a gép sebességi beállításától függ, minél nagyobb teljesítménnyel üzemel a gép annál hangosabb is lehet. Ez a működési hang jelentősen csökkenthető a zajcsillapító egységgel. 

Végül már csak a szellőztető rendszer szíve, maga a gép van hátra. A központi hővisszanyerős szellőztető gép végzi a légcserét. Elvégzi a külső levegő beszívását, a hőcserélőn keresztül átadja a beszívott levegőnek a lakótérből kiszívott levegő hőmérségletét és a felmelegített vagy lehűtött levegőt befújja a lakótérből. A kintről beszívott levegőből a gépben lévő szűrőkön fennakadnak a szennyeződések, a por, a kosz ezért tisztított friss levegőt fúj be a lakótérbe. Sokfajta gép létezik, különféle teljesítménnyel. A méretezést most nem ecsetelem, ez a szakemberek feladata. Fontos hogy szükség van neki a kondenzvíz elvezetésre mert a levegőből kiszűrt pára kicsapódik a gépben ezért kondenzvíz keletkezik amit el kell vezetni.

Szellőztető rendszer
Szellőztető rendszer

Szellőztető rendszer árak

Mint minden más az építőiparban a szellőztető rendszer ára is nagyon sok mindentől függ! Pl nem mindegy, hogy egyszintes vagy kétszintes az épület. Mekkora az épület légm3 igénye vagy is mekkora teljesítményű gépre van szükség? STB...

Átlagosan egy 100m2-es egyszintes családi ház kb 1,5-2 millió forintból kihozható a központi hővisszanyerős szellőztető rendszere, anyagköltséggel, munkadíjjal.

Ez az ár magasnak tűnhet és sokan legyintenek, ennyi pénzért inkább nyitogatom az ablakokat. Fent már részletesen leírtam, hogy a szellőztető rendszert miért előnyösebb mint az ablaknyitogatás.

Egy jól megvalósított központi hővisszanyerős rendszer kiépítése nem kiadás, hanem megtérülő befektetés mivel használatával 20-30% energiamegtakarítást is elérhetünk.


Árajánlat kérés

Kérjen ingyenes árajánlatot hővisszanyerős szellőztető rendszer kiépítésére. Az alaprajz és a metszetrajz megadására mindenképp szükség van, ezen adatok nélkül nem tudunk pontos költségeket meghatározni. Ha nem rendelkezik tervekkel, elfogadjuk a kézzel rajzolt alaprajzot és a metszetrajzot is. Pontos árajánlathoz mindenképp ismernünk kell a helyiségek elrendezését, azok területi mennyiségét, funkcionalitását a födém típusát a falak típusát és a belmagasságot.