Központi hővisszanyerős szellőztető rendszer - Gyakran Ismételt Kérdések

Gyakran feltett kérdések - és szakmai válaszok, minden amit tudni akart a központi hővisszanyerős szellőztető rendszerekről. Ha még ezután is vannak kérdései, keressen bizalommal a megadott elérhetőségeken!

1. Miért fontos a megfelelő légcsere egy adott helyiségben?

Mosás, főzés vagy fürdés során, illetve lélegzéssel is rengeteg elhasznált levegőt és párát termelünk. A megfelelő légcsere eltávolítja a nedvességet, a kellemetlen szagokat, illetve a biológiai és kémiai szennyező anyagokat (vírusok, kórokozók, stb.), és friss, tiszta levegővel helyettesíti az állott levegőt. Egészségünk és a költséghatékony fűtés-hűtés szempontjából is elengedhetetlenül fontos, hogy a külső levegő optimális arányban és módon cserélődjön ki a belső levegővel.

2. Mitől függ, hogy mi a megfelelő levegőcsere-arány?  

A megfelelő levegőcsere-arány az épület szerkezetének típusától és hatékonyságától, a használt légtechnikai rendszertől, a kívánt levegőminőségtől, a kihasználtságtól, továbbá attól függ, hogy vannak-e káros kibocsátású területek vagy dohányzóhelyek. Egy régi építésű, nem hőszigetelt épület esetén a kiáramló meleg levegő komoly fűtési energiaveszteséget jelent. Egy jó hőszigeteléssel és fokozott légzárású nyílászárókkal ellátott épület természetes szellőzése pedig rendkívül alacsony.

3. Miért nem jó megoldás az ablaknyitás a megfelelő légcsere biztosításához?

Az ablakokon át cserélődő levegő mennyisége, páratartalma és hőmérséklete az időjárási körülményektől függ, így általunk egyik sem kontrollálható. Télen a hagyományos szellőztetéssel lehűtjük a lakást, nyáron pedig a hűvös lakást melegítjük fel a kinti levegővel, ami az aktív fűtési-hűtési rendszerektől plusz energiát igényel. A nyitott ablakok továbbá biztonságtechnikai kockázatot jelentenek, amelyeken keresztül por és pollen is kerül a helyiségekbe.

4. Mi az a hővisszanyerős szellőztető rendszer?

A hővisszanyerős szellőztető rendszer egy hőcserélőn keresztül a gép által kiszívott benti meleg levegő hőenergiáját átadja a kintről beérkező, friss levegőnek, felmelegíti azt, és a felmelegített levegőt fújja be a lakótérbe. Így a rendszer egész évben folyamatosan biztosítja a lakótér tiszta levegőjét azáltal, hogy az elhasznált levegőt friss, pormentes – szennyeződésektől megszűrt levegőre cseréli, miközben minimalizálja a hő- és páraveszteséget.

5. Milyen előnyökkel jár a rendszer alkalmazása?

A hővisszanyerős szellőztető rendszer mindig tiszta levegőt biztosít, így egészségünk szempontjából elengedhetetlen, főleg azok számára, akik asztmában vagy porallergiában szenvednek, mivel a kintről beáramló levegőt teljesen megszűri a pollenektől és egyéb káros anyagoktól, továbbá a párától, amivel elkerülhetjük a penészedést. Egy szellőztető rendszerrel egész nap tudunk úgy szellőztetni, hogy nem hűtjük le vagy melegítjük fel a lakást, ami jelentős mértékű energia- és költségmegtakarítást jelent.

6. Hogyan működik a hővisszanyerős szellőztető rendszer?

A szellőztető rendszer az épület alap fűtési rendszerétől függetlenül - ventilátoros rendszerrel működik, amelynek szíve, a szellőztető gép, ami tartalmazza a ventilátorokat, a szűrőket és a hőcserélőt. A szobákból a levegőt szabályozó szellőztető csatornák (csövek) vezetnek a gépbe, ami elvégzi a légcserét, vagyis a szívást és a befújást. Az elszívás jellemzően a vizes helyiségekből történik, ahol magasabb a páratartalom, és több hő is termelődik, és a friss levegőt a lakóhelyiségekbe fújják be.

7. Hogyan történik a rendszer kiépítése?

A hővisszanyerős szellőztető rendszer kiépítése szakértő tervezést követően úgy történik, hogy két vastag, általában 160 mm-es csövet kivezetnek a kültérbe, majd ezeket lezárják egy-egy esővédett rovarhálóval ellátott szellőzőráccsal. A két csövet belevezetik egy-egy fém elosztó dobozba, és légtechnikai csöveket kötnek rájuk, amelyek a friss vagy elhasznált levegőt szállítják. Végül felszerelik a szellőztető gépet, ami a lakótér és a külső levegő légcseréjét fogja majd végezni.

8. Miért éri meg a rendszert kiépíteni?

A hővisszanyerős szellőztető rendszerrel télen kevesebbet kell fűteni, nyáron pedig hűteni. Jótékony egészségügyi hatásai mellett a rendszert azért éri meg kiépíteni, mert egy olyan megtérülő befektetés, amivel 20-30%-os energiamegtakarítást érhetünk el, és gazdaságos, korszerű otthont teremthetünk. További előnye, hogy szellőztető rendszer utólag helyiségenként is beszerelhető. A hővisszanyerős szellőztető rendszer a passzívházak és alacsony energiafelhasználású házak elengedhetetlen kiegészítője.

9. Mennyibe kerül a szellőztető rendszer kiépítése?

A komplex, szakértő tervezést igénylő kivitelezés költségének meghatározásához a következő adatokat kell figyelembe venni: egyszintes vagy kétszintes az épület, a hőszigetelés kialakítása, a helyiségek elrendezése, mérete és funkcionalitása, a belmagasság, a födém és a falak típusa, a felhasznált anyagok, a gép teljesítménye és funkciói. Egy 100 m²-es, egyszintes családi ház esetén az anyagköltséget és a munkadíjat is beleszámítva - jelenleg (2024) körülbelül 1,5-2 millió Ft-ért megvalósítható a kiépítés.