Thermo-Block 

ICF technológia a hőhídmentes csatlakozás eléréséhez. Passzívházak falazati eleme.

Thermo-block

A Thermo-Block egy grafitos polisztirolból készülő bennmaradó zsalu. Az elemeket egyszerűen össze kell pattintani, ezáltal nincs szükség az elemek közti kötőanyagra. A polisztirol falazati rendszer egy rendkívül gyors falazási technológia, tökéletes hőhídmentes csatlakozásokat lehet belőle létrehozni!

A vasbeton tartószerkezete erős, stabil falazatot hoz létre, akár öt emelet is építhető belőle. Készítettünk már belőle családi házat, ikerházat, sorházat, mindenhol nagyon jól vizsgázott. Minden eddigi ügyfelem teljesen meg van vele elégedve!

2016 óta használjuk a Thermo-Block elemeit, szerződött partnerei vagyunk a Thermo-Block Magyarország Kft-nek. Igen nagy szakmai ismeretekre tettünk szert a polisztirol zsalus falazati rendszerek építésében. Jó magam is Thermo-block házban élek így nem csak olvasom az információkat erről a rendszerről, hanem látom-érzem-tapasztalom!

Ami nagyon tetszik benne az a gyorsasága, a hőszigetelő képessége, az ára, és ami a legvonzóbb, hogy nagyon jól tartja a hőt!. Télen nagyon ritkán kapcsol be a termosztát mert egyszerűen nem tud hűlni az épület. Nyáron ha nem engedjük be a meleget folyamatosan tartja a benti hőmérsékletet. Pl, egy hét távollét alatt, mindenféle hűtés nélkül a nyári kánikulában is 25fok volt mikor hazaértünk!


Falelemek

25cm falelem
25cm falelem

35cm falelem
35cm falelem

44cm falelem
44cm falelem

Áthidalók

25cm áthidaló
25cm áthidaló

35cm áthidaló
35cm áthidaló

44cm áthidaló
44cm áthidaló

Koszorúelemek

Lezárózsilip

25cm koszorú
25cm koszorú
35cm koszorú
35cm koszorú
44cm koszorú
44cm koszorú

Építési technológia

Polisztirol zsalu
Polisztirol zsalu

Falazás

A Thermo-Block technológiát gyakran hívják felnőtt legónak.

A falazat készítése lényeges egyszerűbb mint a többi rendszer. Egyszerűen egymásba kell pattintani az elemeket, némi vasalást után kiöntjük betonnal és már kész is.

A Thermo-Block tetején lévő pogácsák 3cm-es szélességi mozgást engednek. Ez azt jelenti, hogy pl egy falszakasz hossza 3cm-ként változhat. A többi polisztirol falazat gyártónál ez a méret 5cm.

A kezdősort szárazon kirakjuk valamilyen nehezékkel rögzítjük. Beállítva a derékszögeket és az átlót.


Vasszerelés

A Thermo-Block fal vasszerelését minden esetben statikus határozza meg, de nagyon egyszerű vasszerelést igényel. Soronként 1 vagy 2 szál 8mm-es vízszintes hosszvasalást, függőlegesen 25cm-ként 10mm-es vasszerelést szoktunk alkalmazni. Sarkokon és a nyílászárók két oldalán 4-4db 12mm függőleges megerősítést is szoktak kérni a statikusok.


Betonozás

A Thermo-Block falat csak a helyszínen kevert betonnal lehet kiönteni. A betonozást maximum 3 soronként el kell végezni. A mixerbetont és a 3 sornál magasabb fal kibetonozását a Thermoblock elemek a beton súlya miatt nem bírja, szétszakad. 


Áthidaló

A Thermo-Block áthidaló elemet nem szükséges egész sor tetejére építeni, hőkéssel bármilyen magasságra beépíthetjük, ragasztó purhabbal rögzítjük. A megfelelő alátámasztásról mindenképp gondoskodjunk.


Koszorúelem

A Thermo-Block koszorúelemet egyszerűen rápattintjuk az utolsó sor tetejére és kész is a koszorú zsaluzás hőszigetelve. Nem igényel semmilyen zsaluzást, rögzítést, kitámasztást, hőszigetelést így rengeteg anyagköltséget és munkadíjat tudunk megtakarítani.


Összehasonlítás a téglával

Alapozás-lábazat:

TB: Mivel a fal beton tartószerkezete csak 14cm vastag ezért nem szükséges vastag sávalapra és lábazatra. Sávalapnak általában 50cm szélességet írnak ki, míg lábazatnak elegendő a 20-as zsalukő is.

Tégla: Alapozás szinte minden esetben 60cm széles, lábazatnak a tégla vastagságával megegyező zsalukövet írnak ki az építészek. Pl: 30cm vastag téglafal 30cm vastag zsalukő, 38cm vastag téglafal 40cm vastag zsalukő.


Eredmény 50m hosszú sávalapnál, 90cm mélységgel számolva 4,5m3 betonnal kevesebb kell a TB-hez. 30-as zsalukő esetben pedig 50cm magas lábazattal számolva (25m2) 2,5m3 betonnal kevesebb kell a TB-hez. Összességében a fent említett paramétereknél 7m3 betont spórolunk meg, ha a TB falat használjuk. Ezek a mennyiségek egy 100m2-es háznál helytállóak, számoljunk utána ha pl 150-200m2 az alapterületünk.    Anyagmozgatás

Thermo-Block-nál Nincs raklap használati díj, nem kell raklapokat visszaszállítani, hogy visszakapjuk a betétdíjat. Egy bála Thermo-Block-ot egy ember elvisz a hátán, nincs daruzási, csomagolási, anyagmozgatási költség. Ezzel nagyon sok időt és pénzt tudunk megspórolni, ha olyan helyen építkezünk, ahol a teherautó nem tud közvetlenül az alap mellé állni mert pl emelkedik vagy nagyon lejtős a telek. 


Vágási hulladék

Törés mentesen, könnyedén vágható kézi fűrésszel vagy polisztirol vágóval. Hulladék szinte nem keletkezik. A téglahulladékot konténerrel kell elszállítani, míg a polisztirol hulladék újrahasznosítható.


Hőszigetelés

Nem kell a homlokzati hőszigetelést külön felragasztani mert a TB falazati elem már ezt tartalmazza. 25cm fal 6cm vastag, 35cm fal 16cm vastag, 44-es fal 25cm vastag grafitos külső hőszigeteléssel van ellátva. A homlokzati hőszigeteléshez nincs szükség indítóprofilra, ragasztóra, rögzítő dűbelre. Ez jelentős költségmegtakarítás, de ezek csak az anyagköltségek ne feledkezzünk meg a munkadíjról sem. Egy 200m2-es falfelületre a hőszigetelés felragasztása nem kevés idő, ami jelentős összegű munkadíjból áll. Csak itt sok százezer forintot tudunk megtakarítani. Mivel a TB nem igényel dűbel megerősítést, így nem kell a homlokzati hőszigetelést telefúrni lyukakkal, ezzel sem gyengítjük a hőszigetelő képességét. Egy Thermo-blokk falat kívül már csak csiszolni, hálózni, glettelni, alapozni és színezni kell. Nincs szükség külső durva vakolatra a légtömörség eléréséhez. Ez is egy jelentős összeg pl 200m2 falfelület esetén.


Nyílászáró áthidaló

A Thermo -block áthidaló egy nagyon egyszerű és gyors megoldást a nyílásáthidalások kialakításához. Minimális alátámasztást igényel és ugyanúgy csak egymáshoz pattintjuk mint a falelemet és máris kész a zsalu és a hőszigetelés. Itt sincsenek felesleges fugák amik számos hőhidat eredményezhetnek.  


Ablakkáva hőszigetelése

Nem kell külön hőszigetelni az ablakkávákat 5cm vastag xps lapokkal. Nincs XPS + ragasztó anyagköltség, nincs munkadíj! 

Nem kell a homlokzaton durva vakolást végezni a megfelelő légtömörség eléréséhez. A téglánál a nútféderes csatlakozásnál nincs semmilyen kötőanyag ezért ezeket az illesztéseket kívülről vakolni kell. A Thermobloknál semmilyen ilyen vagy ehhez hasonló kiegészítő munkafolyamatot nem kell elvégezni. 


Koszorú kialakítása

A Thermo-block koszorú kialakítása a legszembetűnőbb költséghatékonysága a rendszernek. Egyszintes fafödém esetben semmilyen zsaluzásra és hőszigetelésre sincs szükség, a fal utolsó elemet kibetonozzuk és mehet is bele a szelemen csavar. Ez egyszintes épületnél sok százezer forintos megtakarítást jelent, nagyobb épületeknél vagy sorházaknál akár milliós költség is lehet. Nincs szükség a kétoldali zsaluzatra, hőszigetelésre. Nem kell megvásárolni a drága zsaluanyagot, xps-t, kötöződrótot.

Példa: 50m Hosszú 25cm Magas koszorú kialakításánál ezekre az anyagokra nincs szükség Thermo-block falazásnál:

  • 15-ös deszka 4m / szál: 75szál ez 1,125m3 faanyag
  • cserépléc hevedernek 4m / szál: 15szál
  • huzalszeg 5kg
  • 2,5 kötöződrót 15kg
  • 5cm vastag xps 120X60cm / tábla: 20tábla
  • xps rögzítőszeg: 80db

A kétoldali koszorúzsaluzás munkaideje is rengeteg pénzbe kerül mert nagyon időigényes.