E-építési napló titkai

2023.12.28

E-építési napló


Egy őszinte vélemény az e-naplóról!

Az e-építési napló szerepe az építési folyamat dokumentálásában és nyomon követése. Az építőiparban ez egy digitális platform, amelyben napról napra rögzítik az építkezéssel kapcsolatos fontos információkat és eseményeket. Az e-építési napló segíti az építkezési folyamat irányítását és ellenőrzését.

Nagyon sokáig papaíralapon kellet vezetni az építési naplót, ezt szigorúan ellenőrizték tartalmilag is.
Persze leleményes a magyar ember és hát ugye mit ad Isten túl gyakran meg ugye "véletlenül" megsemmisült. Éhes volt a Buksi, kiborult a kakaó, a gyerek kiszínezte stb stb. 😊 Akkor sem volt nagyon visszatartó ereje az építési naplónak.

Kivitelezőként mikor megtudtam, hogy bevezetik az e-építési naplót nagyon megörültem neki. Ez lehet, hogy furán hangzik egy kivitelezőtől, de bíztam benne, hogy sokkal jogkövetőbb magatartásra sarkallja majd a kivitelezőket és a megrendelőket is egyaránt!

Hát nem! És most jön a magyar valóság! Sajnos ezen a rendszert is tisztán látszik, hogy íróasztal mögött ülő emberek alkották, olyanok, akik 1 percet se dolgoztak még az építőiparban. Bonyolult, folyamatosan változó felület, tele van értelmetlen adminisztrációval.

Senki, de valóban senki nem ellenőrzi, hogy amit beleírnak az mennyire felel meg a valóságnak. Semmilyen hivatal, vagy hivatali személy, de még az építésfelügyelet sem ellenőrzi, tartalmi szinten. Csupán azt ellenőrzik, hogy minden kilegyen töltve, fellegyen töltve, de hogy az mit tartalmaz az már senkit sem érdekel.

Hatalmas csalódás volt és semmilyen szinten nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket. Csak nézzünk körül az építőiparban, már 10 éve működik és mi változott? Semmi!! Sőt! Tisztán látszik, hogy egyáltalán nem szűrte meg a piacot, sokkal több a szakképzetlen, kontár, átverős kivitelező.

De mondok még jobbat!

Az e-napló kudarcát be is ismerte a hatóság mert 2019. októberétől még a napló sem kötelező, ha saját célra építed a házat. Ez nem azt jelenti, hogy akkor nem kötelező, ha te magad építed fel, hanem azt, hogy saját célra építed, vagyis akkor sem kell, ha megbízol egy generálkivitelezőt, hogy építse fel az otthonod. Hihetetlen! Szabadkezet adnak minden jöttmentnek, hogy házat építsen és a mai napig mindenki csodálkozik mert átverte a kontár kivitelező.

Összegezve az e-naplónak semmi, de semmi értelme. A jelenlegi formájában csak egy költséges, rengeteg időt felemésztő, felesleges adminisztráció, ami nem jó semmire!

Persze rosszabb nem lesz semmi, ha vezeted meg hitel esetében a legtöbb bank amúgy is előírja, csak szerettem volna, hogy tisztán láss és ne várj csodákat tőle, ha baj van nem fog segíteni.

Most nem fogom elmondani hogyan kell megnyitni, vezetni, lezárni mert nem ez a fő cél a te építkezéseden. Lefogom írni a könyv egy fejezetében hogyan kerüld el a kontárokat hogyan legyen dokumentálva a kivitelezésed, ezt a naplónak nevezett valamit meg hagyd meg az amatőröknek.