Fafödém rétegrend

2022.12.17

Fafödém helyes rétegrendjének kialakítása

Ha igazán profin, légtömören szeretnénk kialakítani a fafödémünk rétegrendjét akkor a fotón látható csomópontokat alakítsuk ki.

A rétegrend úgy lett meghatározva hogy a lakótér párája egyáltalán ne tudjon a hőszigetelésbe bejutni. 

Rétegek leírása:

  1. A légtechnikai csöveket a párazáró és a gipszkarton között kialakított légrésben tudjuk elvezetni úgy, hogy a párazáró hőtüktrös fólián nem kell átvezetni, így légtömör lesz a födém.
  2. Fafödémnél ajánlatos tűzgátló kartont használni.
  3. Az elektromos csöveket a párazáró és a gipszkarton között kialakított légrésben tudjuk elvezetni úgy, hogy a párazáró hőtüktrös fólián nem kell átvezetni, így légtömör lesz a födém.
  4. A deszka megerősítés több célból szükséges. Az egyik célja, hogy megerősíti a párazáró fóliát, ami így elbírja a befújt hőszigetelés súlyát a másik célja pedig, hogy ebbe tudjuk rögzíteni a gipszkartont tartó váz rögzítő profilját így megóvjuk a párazáró fóliát a kilyukasztástól.
  5. A mai modern épületeknél már nagyon fontos az egyöntetű, résmentes hőszigetelés kialakítása amire a legjobb anyag a fújt cellulóz. A fújt hőszigetelés bejut a legkisebb résekbe is, így biztosítva a legrejtettebb területek tökéletes hőszigetelését is.
  6. Fa födémgerenda min 20cm magas.
  7. Fafödém esetében nagyon fontos fűtött lakótér esetében a tökéletes párazárás! A legcélszerűbb, ha hőtükrös párazáró fóliát használunk. Az illesztéseknél hőtükrös aluszalaggal le kell ragasztani. A falcsatlakozásoknál kontakt ragasztóval tudjuk megfelelően rögzíteni. Kapható szálerősített hőtükrös párazáró fólia is, hogy mégerősebb legyen a párazárónk.
  8. Ha szeretnénk járható felületet a padlásra vagy, ha szeretnénk pakolós területet kialakítani, akkor a födémgerendát ki kell emelni. A 20cm fafödém gerendára merőlegesen csavarozzunk 5x10cm fa pallót. 
  9. Járófelületnek az 5x10cm fa pallóra csavarozzunk ritkított deszkázatot 2cm résekkel a kiszellőzés miatt.