Hatósági bizonyítvány

2023.12.28

A hatósági bizonyítvány megszerzésének a folyamata.

Miután elkészült az épület elindíthatjuk a hatósági bizonyítvány ügyintézését. Ha időben elkezdjük az előkészületeket, hamar betudjuk szerezni. De mit is kell beszerezni hozzá?

 • Szükség van egy földmérő által elkészített digitális épületfeltüntetésre, amit a földhivatalban be is jegyeznek. Ezt a fázist érdemes minél előbb elkezdeni mert maga a térképmásolat elkészítése és annak a földhivatalba való bejegyzése legalább 1,5-2 hónap attól függően mennyi munkája van a földhivatalnak. Ezt a folyamatot már a homlokzati hőszigetelés felragasztásánál elindíthatjuk mert az épület külső sarkait fogja műszerrel GPS koordináták alapján felvinni egy térképmásolatra. Így hasznos és drága időt tudunk megspórolni.

 • Szükség lesz egy energetikus által elkészített és az OÉNY rendszerbe feltöltött (az energetikus tölti fel) energetikai tanúsítványra. Ezt az épület elkészülte után érdemes megrendelni mert nem tart sokáig és szükség van a már beépített anyagok típusára, jellemzőire.

 • Szükség lesz a kivitelezői és FMV nyilatkozatra a tartószerkezet a gépész és a villanyszerelő részéről. A nyilatkozatokat papír alapon is meglehet írni, de ha van e-napló megnyitva, akkor ott kell megtenni a nyilatkozatokat, vissza kell adni a munkaterületeket és le kell zárni a naplókat. (FMV: felelős műszaki vezető)

 • Ki kell tölteni egy nyomtatványt is az úgynevezett statisztikai adatlapot. Ebbe az épület adatait kell felvinni, nem egy bonyolult nyomtatvány, bárki kitudja tölteni a tervek alapján.

  Ha mindezeket beszereztük akkor mindent fel kell tölteni az ÉTDR rendszerbe. Ehhez nem kevés rutinra van szükség mert nagyon könnyű elveszni a szükséges infók között. Tapasztalat nélkül ne álljunk neki, kérjünk segítséget. Általában az építész tud benne segíteni, de az építtető is beviheti az összes rendelkezésre álló dokumentumot a területileg illetékes építésügyi felügyelethez, ők is feltudják tölteni az ÉTDR-be.

  Ha mindent rendben találnak és nincs hiánypótlás, kapunk egy időpontot az építésfelügyleti ellenőrtől egy helyszíni szemlére. Kijönnek és megnézik, hogy a terveknek megfelelően épület e fel az ingatlan. Ellenőrzik a meglévő közműveket, hogy jó helyre került-e az ingatlan. Lefotóznak egy kész fürdőszobát a konyhát és egy hálószobát. Elkészítik a szemléről a jegyzőkönyvet és ha mindent rendben találtak általában a következő héten meg is érkezik a hatósági bizonyítvány.

  Ha ügyesek vagyunk és mindent időben elkészítünk két hét alatt belehet szerezni az épület hivatalos hatósági bizonyítványát.

  A letölthető, szerkeszthető, felhasználható nyomtatványok megvásárolhatók a webshopban: 

  • Az építkezéssel kapcsolatos összes szerkeszthető nyomtatvány minták.

   • Építési szerződés
   • Műszaki átadás-átvételi jegyzőkönyv
   • Nyomáspróba jegyzőkönyv
   • Kivitelezői nyilatkozat
   • FMV nyilatkozat
   • Statisztikai adatlap

   Vásárlás és a sikeres fizetés után emailben küldjük a felsorolt dokumentumokat szerkeszthető Word formátumban.