Hibás építész csomópont javítása

2024.01.19

Sajnos ma is kaptam egy "szokásos" hibás tervet! Sajnos ki kell jelentenem ez már szokásos mert nagyon sok ilyen vagy ehhez hasonló hibákkal teli terveket kapok a megrendelőktől, akik értetlenkedve állnak a problémák felsorolása láttán!

De sajnos ez van. 2024-ben ilyen pocsék tervet kapok! Nyers vagyok? Lehet, de ez a valóság!

Vegyük sorba a képeken bekarikázott igen nagy problémákat. Van benne életveszélyes és hőhídproblémás csomópont is! És ez egyáltalán nem túlzás! Miért? Hát ezért:

A képen jól látható, hogy talpszelemennek, de még taréjszelemennek is mindössze 10x10cm gerendát írt ki az alkotó. Ez szó szerint életveszélyes mert nem bírná el a tető oldalnyomását! A 2,5cm deszka szarufatámasz meg már egyenesen bohózat kategória! 

Anyagismeret sem ártana mert 4cm ellenlécet, 4cm cseréplécet de még 2cm OSB-t sem kapsz sehol mert nem léteznek! Igen jól olvasod, Ilyen méretű anyagokat nem kapsz sehol.

3cm cseréplécet, 5cm ellenlécet és vagy 18mm vagy 22mm OSB lapot tudsz vásárolni! Nem hiszed? Nézz utána! A google a barátod és mindent tud. :)

A 10x10cm szelemenek a statikusnál elhasalnak és átfogja méretezni 15x15cm, de még a taréjszelement is átfogja írni 12x12cm gerendára!


Ez a kép a kedvencem!

Fel nem tudom fogni, hogyan tud egy tanult mérnök ilyen csomópontot rajzolni?

Vajon mire gondolt? Vasbeton födém egy vaskos felülbordával, aminek a teteje teljesen szabadon hagyta.

Olyan, mint ha szándékosan hőhidas csomópontot akart volna rajzolni! Nagyon szépen látszik, hogy megáll a homlokzati hőszigeteléssel a vasbeton felülborda tetejénél. A födém hőszigetelést is csak nekiengedi a vasbeton felülbordának és kész.

Hogy hová lett a koszorú tetejéről a hőszigetelés??? Jó kérdés!


Na de milyen is a hőhídmentes csomópont?

Olyan ami körbeöleli a koszorút. Ahol a födémszigetelés résmentesen összevan dolgozva a homlokzati hőszigeteléssel megfelelő vastagságban!


Ugyanezen a terven van még egy nagyon rossz anyagválasztás. Illetve nem is az anyaggal van a probléma, hanem az anyag vastagságával. Az épületre egy vasbeton monolit födémet terveztek, amit egy közbenső tartófal támaszt alá.

Erre a célra egy 20cm vastag téglafal szerepel a terven. Ez a falvastagság nagyon rossz megoldás! Eleve a 20cm vastag téglafal tartófalnak nem is használható, minimum 25cm falat lehet alkalmazni ilyen célra.

A 25cm falvastagság a legtöbb esetben is csak akkor alkalmazható, ha nem lesz agyon vésve elektromos csövekkel és szerelvényekkel. Mivel ez a 20-as fal egy közbenső fal ezért 100% hogy mindkét oldalába belevésnek legalább 5-5cm mélyen elektromos szerelvényt pl kapcsolót vagy konnektort! Ha a 25-ös falat nézzük vésés után már csak 15cm tömör fal marad, gondoljunk bele mi lesz, ha egy 20cm vastag falba bevésnek mindkét oldalról 5-5cm mélyen!!!  Ez a megoldás a statikán megbukik.


Számomra érthetetlen, hogy egy tanult építész mérnök hogyan tudott egy ilyen "művet" megalkotni? Ami a legszebb az egészben, hogy a kivitelező nem térhet el a tervtől, de ugyanúgy felelősségre lehet vonni, ha ezekkel a hibákkal építi meg a házat! Ez Magyarország! 

Ha te szeretnéd elkerülni az ilyen hibák megvalósítását, ha nem szeretnél életveszélyes épületbe beköltözni, ha te nem szeretnél hőhidas csomópontok miatt idegeskedni, keress fel és segítek! Az online vagy személyes szaktanácsadás szolgáltatásomat igénybe véve együtt átnézzük a tervedet még a véglegesítés előtt és nem csak megmutatom a hibás csomópontokat, de javaslatot is teszek azok kijavítására! Ha az építész nem ért vele egyet, szívesen fogadom a hívását! 

Szeretettel várlak előre egyeztetett időpontban az irodámban!