Hogyan kerüld el a kontárokat

2023.12.31

Hogyan kerüld el a kontárokat 5 pontban!

Ez az egyik kedvenc részem, mert már nagyon elegem van a kontár, átverős kivitelezőkből. Sajnos én is rengeteg nagymellényű alvállalkozóval kerültem már össze. Mindenki profinak állítja be magát, de aztán hamar kiderül, hogy szinte semmi szaktudása sincs, csak elleste más hogyan csinálja. A kedvencem a segédmunkásból lett ügyvezető igazgató. (nem lenézve a segédmunkásokat, nagyon becsülöm a TISZTESSÉGES kétkezű munkásembert!!) Sajnos ma Magyarországon 80.000ft-ból lehet valaki generálkivitelező! Igen jól olvastad, semmi más nem kell hozzá. A 80.000ft az ügyvédi díj amit a cégalapításhoz szükséges, de ennyi és máris van egy kft-d.

Ahhoz, hogy valaki generálkivitelező legyen semmilen, de semmilyen papír nem szükséges! Bárki, mindenféle képzettség nélkül elvállalhatja egy családi ház építését! És ez a szomorú valóság!

Létrehoz egy kft-t, csinál egy weboldalt percek alatt. A netről összelopott fényképekkel feltölti és a minap olvastam, hogy mesterséges intelligencia segítsége miatt még a weboldal szövegeket sem kell megírnia. Tényleg percek alatt kész egy ütős bemutatkozó referenciákkal feltöltött kamu weboldal.

Letölt egy vállalkozói szerződés mintát. Felad egy hirdetést, amiben olcsó m2 áron házat épít és már jönnek is a megrendelések! Ilyen egyszerű az egész és egy laikus nagyon hamar bedől neki, főleg, ha még meggyőzően is tud beszélni.

Van most neked 5 tippem amivel sok kontárt eltudsz kerülni, érdemes végigolvasni mert, ha ezeket a tanácsokat megfogadod rengeteg gondtól megszabadítod magad.

Mielőtt árajánlatokat kérnél be érdemes kivitelező keresésnél ezeket a szempontokat figyelembe venni:


  • Soha ne keress kivitelezőt a rokonok és a barátok között, nem fog működni. Mindenkinek kellemetlen. Neked, mint építtetőnek azért, mert mindenképp kiakarod teljes áron fizetni, de ő persze nem fogadja el. Neki meg azért, mert nem tudja mennyivel is csinálja olcsóbban a piaci árnál, hogy ne sértődj meg. 

Azért sem szokott működni a rokon által végzett munka mert amíg ő ingyen vagy jelentősen olcsóbb áron nálad dolgozik, addig máshol tisztességes pénzt tudna keresni. Ez nagyon frusztrálja, siet, kapkod, hogy minél előbb végezzen persze közben mosolyog, hogy minden rendben, de már lelépne pénzt keresni. Ez többnyire hibás kivitelezéshez vezet! Persze nem mindenki gondolkodik így meg szívesen segít ingyen, szívességből, de a tapasztalataim alapján a legtöbb esetben csak problémához vezet, simán rámehet a kapcsolatod a rokonoddal, ha még el is ront valamit. Tudok olyan építkezést, ahol emiatt már évek óta nem beszélnek egymással pedig előtte gyakran összejártak.

  • Ajánlásokat kérhetsz ismerősöktől, de kezeld óvatosan az ajánlott céget. Attól, hogy valaki ajánlotta még lehet vele sok gond. Én is futottam már bele olyan kivitelezőbe, akivel még nem dolgoztam együtt, de sok fényképet láttam a munkáiról mert mindig megosztotta a közösségi médiában. Ajánlottam az egyik ügyfelemnek és borzalom volt, amit művelt nála. Az ajánlásokat óvatosan kezeljük, semmire sem garancia!

  • Nézz utána egy cégellenőrző oldalon pl itt: https://www.opten.hu/dijtalan-szolgaltatasok/cegtarlight Ha nem adja meg egyből az adószámát azonnal kerüld el! Sok mindent elárul egy cég árbevétele, ugyan nem garancia, de ha legalább 100-200M az árbevétele és legalább 3-4éve működik akkor már is találtál egy apró biztos pontot. Fontos, hogy lásd a zöld színnel kiemelt "Működő cég" feliratot, ha bást látsz menekülj! A cégelemzésben az egyik legfontosabb a negatív információk, de azért ezt is kezeld óvatosan.

Pl: egy minőségben dolgozó precíz munkát végző cégnek valószínűleg rengeteg munkája van ezért rendkívül elfoglalt és simán előfordulhat, hogy elfelejti befizetni valamelyik járulékot mert este mikor már hazaér fáradt és lemarad az utalásból az egyik. Sajnos a NAV nem figyelmeztet, 5000ft-ért is felszámolást indít ellene és automatikusan leveszi az összeget a számlájáról. A gond azzal van, hogy egy ilyen eset után megjelenik a céginfóban, hogy negytív információ van a cégről. 5000ft-ról van szó, van pénze a cégnek, nem fizetésképtelen csak sok a teendője még is negatív cégként tüntetik fel egy laikus számára és simán előfordulhat, hogy egy ilyen apró malőr miatt ügyfelet veszít.

A negatív információ nagyon sokat elárul a cégről és érdemes ezeket a cégeket elkerülni, de ha sok jót hallottunk róla akkor érdemes lekérni egy részletes cégelemzést amiért ugyan fizetni kell, de ott kiderülhet, hogy mi okozta a negatív információt. Ha jelentéktelen az ok és tudjuk, hogy szépen dolgozik nyugodtan leszerződhetünk vele.

Saját cégemből kiindulva nagyon nehéz hónapról-hónapra úgy irányítani egy céget, hogy minden papír, számla, kifizetés rendben legyen. Egyedül szinte leheltelen mert teljes embert igényel és így nem marad időnk a fejlődésre.

  • Egy valamire való építőipari cégnek van weboldala. Ma már fillérekből elkészíthető egy bemutató weboldal és sok mindent közöl róla. Nem feltétel a megléte, de bizalomnövelő. Pl egy egyszemélyes burkolónak, aki szépen dolgozik, nem biztos, hogy feltétlen szükséges weboldalt üzemeltetnie bár érdemes neki is mert nagyon előnyös a bemutatkozáshoz. 

Viszont, ha olyan céget keresünk, akire sok-sok feladatot szeretnénk rábízni pl egy generálkivitelezőt, akkor itt már mindenképp kerüljük el azokat a cégeket, akiknek nincs weboldala mert annak oka van. Egy a munkájára igényes generálkivitelezőnek (mert ugye mindenki ilyen céget keres) igényes weboldala is van. Sok mindent elárul egy cégről, hogy mit mutat kifelé. Ha semmilyen portfóliója sincs, akkor kerüljük el. Ma egy családi ház építése közel van a 100M költséghez. Ekkora árbevételnél bele kell férnie egy 100.000ft-os weboldalnak.

  • A referencia fotó varázsa vagy mégsem?? Nagyon sokan szinte csak azzal próbálnak szűrni a vállalkozók között, hogy bekérnek egy email címet meg referencia munkákat. Ez az egyik legrosszabb szűrési módszer. Nehéz ellenőrizni mennyire valós az átküldött munka és korántsem biztos, hogy a saját keze által készült. Sajnos nagyon gyakran találkozom a lopott képekkel munkát kereső kreténekkel. Na ezeket próbáljuk meg elkerülni.

A referencia képekkel még az is a baj, hogy ugye mindig a legjobban sikerült a legfotogénebb munkarészletet adja vissza és a valós problémákat sosem fogja megosztani veled. Nettó átverés a referencia kép. Ugye te is ismered a "MC hamburger fotó a plakáton meg amit kapsz" jelenséget? Na ugyan ez az építőiparban a referencia fotó is. Felesleges elkérni mert úgysem a valóságot adja vissza, nem azt a valóságot fogod megkapni, amit majd a te építkezéseden tapasztalsz majd! Saját magad is becsapod, ha hiszel a referencia fotóknak.

Én kivitelezőként sosem a referencia fotókat küldtem át egy leendő ügyfelemnek, hanem az építkezés címét. Nyugodtan menjen ki, beszéljen a megrendelővel. Kérdezze meg mik voltak a problémák, (mert ugye probléma mentes építkezés nincs) mennyire volt megelégedve velünk stb.

Ha ezeket betartod, nagy valószínűséggel a problémás kivitelezőket 90%-át eltudod kerülni:

  • rokonnal, baráttal ne
  • ajánlásokat kezeld óvatosan
  • a kiszemelt vállalkozónak nézz utána egy cégellenőrző oldalon
  • fontos mit mutat meg magából kifele
  • soha se higgy a referencia fotónak

Köszönöm, hogy elolvastad a cikket. Most már tudod hogyan kerüld el a kontárokat. Az e-book könyvemben azt is megtudhatod, hogyan találd meg a megbízható kivitelezőt, hogyan szerződj le vele úgy, hogy szinte feltételek és kötbérmentesen is minőségi munkát végezzen. Egyetlen mondat elegendő ahhoz, hogy szinte teljesen le legyél védve az egész építkezés alatt! Ezt a mondatot megtalálod az e-book könyvemben és te is alkalmazhatod, ha kitartó vagy! :)