Penészes felújítás

2024.01.12

Hogyan kerüld el a penészt felújítás után?

Az egyik fórumon feltették az alábbi kérdést: 

Sziasztok. Házunk felújítása során a szigetelésre nem maradt már pénz, és sajnos nagyon megszívtuk emiatt.

Egyrészt rohadt nagy a rezsi, de ami miatt írok, hogy a sarkokban már undorítóan brutál penész képződött.

Sajnos ezt a telet már muszáj így végig csinálnunk, úgyhogy az a kérdésem, hogy

- van-e ennek így bármiféle egészségkárosító hatása? (Napokban már elkezdtem érezni ilyen savanyú/keserű szagot a levegőben)

- gipszkarton mennyezet túléli-e?

- van értelme dolgozni ennek a penésznek az átmeneti eltüntetésén?

Ezt írtam neki :)

A te épületed megfázott, most nagyon beteg. Miért? Olvasd végig és megérted!

A lehető legrosszabb forgatókönyv alapján kezdtetek bele a felújításba mert ebben a sorrendben anyagi kárt okoztok saját magatoknak. Ha egy épületet felújítunk az elő és legfontosabb megvizsgálni

- az épület szerkezeti stabilitását

- a megfelelő vízzárását

- a megfelelő hőszigetelését

- megfelelő légtömörségét

- a megfelelő párazárását

Így ebben a sorrendben. Ezeken a tételeken mentek végi sorban és ha valamelyiknél problémát tapasztaltok akkor megálltok mindaddig amíg nincs kijavítva és csak ezután haladtok tovább a felújítással.

Ha átlepitek valamelyik tételt mert anyagilag másra szeretnétek koncentrálni akkor az átlépett probléma később sokkal több anyagi kárt tud okozni, mint annak megszüntetése vagy kijavítása.

Ti most pont ebbe a hibába estetek bele. Hibás vagy hiányos hőszigetelés nélkül teljesen felesleges a belső felújítás mert tönkre megy ahogy a fotóidon is jól látszik, arról nem is beszélve, hogy egészségkárosító hatása van a penészgombák spórái miatt. Ezt belélegezve komoly hatással lehet a tüdőtökre! Azonnal kezelni kell és nem azzal, hogy penészgátló festékkel átkened. Nem eltakarni kell, hanem megszüntetni. Mivel most az időjárás miatt nem tudsz szakszerűen kívül hőszigetelni, ezért belül kell eseti megoldással féken tartani a penészt.

Például így: "Savó" penészeltávolító aeroszollal gyakran befújni, naponta szellőztetni és a belső páratartalmat minimum 40-50%-ig levinni és itt szinten tartani pl páragyűjtő géppel.

Most teljesen felesleges festegetni amíg a hőszigetelés hibái nincsenek megoldva.

Hogy értsd a problémát, képzeld el, hogy te vagy az épület és az épület külső falai a kabát, amit felveszel télen mikor kimész az utcára -10 fokban sétálni. Ha nincs hőszigetelés a falon akkor az olyan mintha teljesen lelenne húzva a cipzár a kabáton. Ha van hőszigetelés a homlokzaton, de hibás vagy hiányos vagy nem légtömör a kivitelezés akkor az olyan mintha csak félig lenne felhúzva a cipzár. Mind a két esetben fázol, de nem fagysz meg. A cél, hogy teljesen fel legyen húzva az a cipzárt és hiába élsz egészségesen, hiába egészséges a szervezeted, ha nincs teljesen felhúzva a cipzár bizony megfogsz fázni.

A te épületed nagyon megfázott, de jelenleg csak teával tudod enyhíteni a tüneteit orvos csak tavasszal lesz!

Czövek Béla