Gépészeti tippek, praktikák

2023.12.28

Gépészeti praktikák, javaslatok

Monolit födémnél, ha lesz tekerve fűtéscső akkor az alsó vashálót a vasszerelő csapat műanyag kötözővel kössék meg, ezzel eltudjuk kerülni, hogy a cső megsérüljön, kilyukadjon. Többször is előfordult már ilyen jellegű sérülés hagyományos fém kötöződrót használata esetén mert kiszúrta a csövet ahogy ráléptek. Senki se várja el a vasszerelő csapattól, hogy repülve szereljék meg a felső vasat meg az erősítéseket, óhatatlanul is rá kell lépniük a csőre.

Beköltöztél, de nem folyik le a víz a wc-ben? Új építésnél nagyon ritka a csatorna dugulás ezért a legtöbb esetben vákuum okozza a problémát. A csőhálózat szinte teljesen zárt a búzzáras szifonok miatt ezért előfordulhat, hogy vákuum keletkezik ezért nem folyik le a víz. Ezt nagyon egyszerűen kideríthetjük és meg is szüntethetjük. Gyakorlati tapasztalatom, hogy ha az épület mellett lévő csatorna tisztító idom takaróját leszeded megszűnik a vákuum és azonnal lemegy a víz. Kis túlzással meg is oldottad a problémát, de azért a tisztítót ne hagyd nyitva mert kiáramlik a szag és beleeshetnek kisállatok is. A végleges megoldás egy szárazbúzzáras légbeeresztő, amit valamelyik szifon mögé kell beépíteni a csatornahálózatba. Célszerű a csatornahálózat legmagasabb pontjára beépíteni. Az igazi profik eleve kiépítenek egy csatornacsövet a padlásra kivezetve, ide teszik a légbeeresztőt. Nem látja senki és garantáltan a legmagasabb ponton lesz.

Beköltöztél, de nem múlik el a csatorna szag hiába használod rendszeresen a fogyasztókat? Ugyan az lehet a probléma, mint a fenti esetben a vákuum. Ha túl erős a vákuum simán kirántja valamelyik szifonból a vizet ezzel megszüntetve a bűzzárást. Itt is a légbeeresztő a legjobb megoldás mert kiegyenlíti a nyomást a hálózatban.