Miért fontos a légtömörség?

2024.01.21

Sokszor hallottál már a légtömörségről, de nem igazán érted? Egy épület megfelelő légtömörsége az egyik legfontosabb cél, amit érdemes elérni építés közben, ha fontos az épület energia felhasználásának a hatékonysága, márpedig megfelelő légtömörség nélkül ez nem fog menni.

Az épület légtömörsége pontosan azt jelenti, amit olvasol, légtömör, vagy is nem szellőzik, nem huzatos, ezáltal például télen nem tud hűlni a bent előállított meleg levegő.

Miért fontos ez?

  • Azért, mert semmit se ér 30cm hőszigetelést a homlokzaton, ha szakszerűtlenül van felragasztva és mögé tud jutni a hideg levegő, ami betud jutni az épületbe mert nem légtömör.
  • Hiába veszel drága minőségi 90mm három rétegű melegperemes nyílászárót, ha a beépítési hézag nem légtömör és beengedi a hideg levegőt az épületbe.
  • Hiába teszel 40cm kőzetgyapotot a födémre, ha az nem résmentes, nem megfelelő a párazáró fólia vagy is nem légtömör a födém és beengedi a hideg levegőt az épületbe.

Meg kell akadályozni, hogy az épületen rések, lyukak legyenek. Nagyon fontos a szakszerű párazárás elkészítése is.

Sokan szokták kérdezni szerintem megéri-e a RAL szalagos nyílászáró beépítés? Azt szoktam erre mondani, hogy maga a RAl szalagos beépítés egy nagyon jó megoldás, de ez is csak rendszerben működik, önmagában csak a RAL szalag nem sokat ér, ha máshol hibás a párazárás, rések vannak az épületen. Rendszerben kell gondolkodni, minden szerkezeti elemnél el kell érni, hogy légtömör legyen, ez már megéri a z árát mert bőven megtérül.

Honnan tudod meg, hogy nem megfelelő az épületed légtömörsége?

Egyszerűen, nagyon rossz a hőérzet az épületben. Lehet, hogy a termosztát 23fokot mutat, de te fázol a kanapén ülve mert a melletted lévő konnektorból jön be a hideg. Eszedbe sem jut, hogy szelel a dugalj csak egyszerűen vacogsz a 23 fokban.

Vagy folyamatosan bekapcsol a termosztát mert gyorsan hűl az épület. Minden termosztáton van egy jel, ami azt mutatja, hogy most éppen kéri a "kazántól", hogy melegítsen vagy ne. Ez általában egy radiátor ikonja. Érdemes nézni milyen gyakran mutatja a termosztát.

Ha csak egy részén oldjuk meg az az épület légtömörségét akkor az olyan mintha télen lehúzott cipzárral közlekedünk az utcán, nem fagyunk meg, de fázni fogunk!

Persze a rossz hőérzet lehet egy hibásan kivitelezett hőszigeteléstől is amikor az egész fal sugározza a hideget, de érdemes alaposan átnézni az épület sarkalatos pontjait mert ha orvosolni tudjuk a problémát azonnal érezni fogjuk a javulás hatását!

De vegyük is sorra hol mire kell ügyelni ahhoz, hogy megfelelően készüljön el a légtömörség. Hogyan is lesz az épület légtömörsége mindenhol szakszerűen megoldva, vagy ha már elkészült az épület, hol és hogyan keressük a hibákat a jobb hőérzet érdekében!

További részleteket a könyvemben olvashattok…….