Amit a párafékezésről tudni kell

2024.01.22

Az épület szakszerű párazárása nagyon fontos feladat. A kialakítása nagy figyelmet és szakértelmet igényel. Nagyon fontos, hogy a megfelelő anyagokat a megfelelő helyen kell alkalmazni különben hiába költünk rá sok-sok pénzt, nem fog megfelelően működni.

Fogalmak:

Pára - gázhalmazállapotú víz

Harmatpont kondenzálódás - gázhalmazból cseppfolyós állapotúvá alakul át a pára

Kondenzálódás – páralecsapódás

SD érték – az anyagok párával szembeni ellenállása

Mi az az SD érték és miért fontos?

Az SD érték az adott építőanyag a párával szembeni ellenállását mutatja meg. Minél magasabb ez az érték annál ellenállóbb az anyag a párával szemben.

Néhány példa:

  • gipszkartonnak 0,10m
  • üveggyapot 0,3m
  • OSB lapnak 2,0m
  • EPS 10,0m
  • XPS 20,0m

Párazárás vagy párafékezés?

Az építőipari termékek közül két anyag van, amiről elmondható, hogy párazáró. Ez a fém és az üveg. Minden más csak párafékező, de nem párazáró.

Miért kell a párát fékezni?

Az épületben tartózkodó emberek folyamatosan párát termelnek. Egy átlag felnőtt naponta kb 3L párát juttat a levegőbe, lélegzik, mos, fürdik stb. Ezt a termelt párát kell megakadályozni, hogy bejusson a szerkezetbe és ott súlyos károkat okozzon!


Mi az a páravándorlás?

A benti meleg levegő és a kinti hideg levegő között páranyomás különbség van és a két páranyomás próbálja kiegyenlíteni egymást úgy, hogy a benti páranyomás próbál eljutni a kinti páranyomásig. Itt jön képbe a párafékezés mert a benti páranyomás a szerkezeteken keresztül próbál eljutni a kinti páranyomásig. Ha útközben nem fékezzük le akkor el tud jutni a kinti páranyomásig és ha nagy a hőmérséklet különbség köztük akkor létrejön a harmatpont, kicsapódik a levegő vízgőz tartalma. Ez a folyamat súlyos károsodást tud okozni a faszerkezetekben a hőszigetelésekben.

Penész:

A penész akkor jelenik meg a felületeken, ha a levegő páratartalma legalább 72 órán át folyamatosan 75% felett van. Nem kell hogy folyjon a víz, elég ha a falak hideg részein, parányi üregekben apró vízrészecskék tartósan jelen vannak.

Helyes párazfékezés:

Nagyon fontos, hogy folytatólagos legyen a párafékezés kialakítása, ne legyenek a párafékező fólián lyukak, rések. Kerülni kell a sérüléseket az átszúródást. Az illesztéseket precízen le kell ragasztani, hogy légtömör legyen a felület. Használjunk szálerősített hőtükrös fóliát a stabilabb rögzítéshez.

Hogyan állítsuk meg a páravándorlást?

Kiderül a könyvben, ha velem tartasz :)