Hibás nyílászáró és hőszigetelési problémák

2024.06.13

Az alábbi problémák főként a nyílászárók körüli hibás csomóponti kialakításáról szól, de vannak problémák a födémszigeteléssel és a lábazat kialakítással is.

1. Födém hőszigetelés

Kezdjük a födém hőszigeteléssel mert viszonylag egyszerű maga a probléma és a megoldása is. A fenti képen bejelöltem 3db piros kis karikákkal a problémás részeket. A födémszigeteléshez 2X15cm vastag szálas hőszigetelést írtak ki, de a képen is jól láthatóan egy vastag födémgerendával kb 1,5m-ként megszakítják teljes vastagságban hőszigetelést. 

Mi ezzel a probléma? Kedvenc szemléltetésem a következő: Télen -10 fokban kint sétálsz az utcán. Mikor rosszabb? Ha le van húzva a kabáton a cipzár vagy ha fel van húzva? Kb ilyen amikor megszakítod a hőszigetelést. Lehúzott cipzárnál fázni fogsz, de nem fagysz meg.

Milyen problémát okozhat?

Energiapazarló és nem megfelelő párazárásnál előfordulhat párakicsapódás a hőszigetelésben ami vizesedéshez és a hőszigetelés károsodásához is vezethet, ami még több energiát pocsékol.

Milyen felesleges költségeket okozhat?

Attól függően mikor fedezik fel a problémát és mennyire sérül meg a víztől a hőszigetelés cseréje jócskán elérheti a százezres költséget! Én itt legalább 200.000ft-os kárt határozok meg!

Mi a megoldási javaslat?

A megoldás nagyon egyszerű és szinte nem kerül semmibe. A gerendák fölött is át kell vezetni a 30cm vastag hőszigetelést.

2. Lábazat kialakítása

A. lábazatnál az a legnagyobb probléma, hogy nincs lábazat! Érhetetlen miért nem terveznek be legalább egy sor lábazatot.

Milyen problémát okozhat?

A zsalukő hiánya miatt nincs mire levezetni a bitumenes vízszigetelést ezért sokkal könnyebben jelentkezhet vizesedési probléma. A másik gond vele a megfelelő lábazati hőszigetelés hiánya. A metszetrajzon jól látható, hogy mindössze 20cm mélyen tudják leengedni a lábazati zártcellás xps hőszigetelő lapot. Ez egy folyamatosan hűlő lábazatot jelent, rossz lesz a hőérzet a padlónál a sarkokban mert nagyon hamar áthűl a tégla, ami átadja a hideget a padlónak is.

Milyen felesleges költségeket okozhat?

Ha vizesedési probléma lépne fel az simán eléri a milliós költségeket mert egy új vízszigetelés kiépítése egy ekkora háznál utólag legalább 1.000.000ft-os költség!

A hőszigetelési probléma utólagos kijavítása is jelentős többletköltség mert el kell bontani a lábazathoz csatlakozó elemeket, mint pl térkő, térkő szegély stb. és le kell süllyeszteni egy új lábazati hőszigetelést. Egy ekkora háznál utólag legalább 1.000.000ft-os költség!

Mi a megoldási javaslat?

A lábazati vízszigetelés kijavításánál le kell szedni a lábazatról az xps, fel kell vezetni jócskán a téglafalra bitumenes lemezt alapvakolással és kellősítéssel és vissza kell javítani a hőszigetelést.

A hőszigetelési probléma megoldásánál körbe kell ásni az épületet, meg kell vésni a sávalapot annyira, hogy egy egyenes fogadófelületet nyújtson az új XPS hőszigetelésnek. Lejjebb kell engedni az új xps hőszigetelést, védeni kell a víztől drénlemezzel, vissza kell építeni a lábazat mellől elbontott tereptárgyakat. 

2. Nyílászáró alatti kialakítás

Az egyik nagy szívfájdalmam a nyílászók alatti hőhidas csomópontos kialakítása ráadásul jelen esetben még szerkezeti hibát is tartalmaz. Ahogy a képen is látszik egy teraszajtó alá hibásan berajzolták a téglát és erre teszik rá az ajtót. 

Milyen problémát okozhat?

Kívül egy hatalmas hőhíd keletkezik mert semmilyen hőszigetelés sincs a tégla tetején csak egy párkány. Egy igazi hűtőbordakért fog viselkedni a tégla és nagyon kellemetlen lesz ott állni az ajtó előtt mert sokkal alacsonyabb lesz a padló azon a területen. Hőkamerán már sokszor láttam ennek a hibának az eredményét.

Belső síkon jól látszik, hogy az aljzatbetont nekiengedi a téglának és erre teszi a padlóburkolatot. Itt garantáltan repedni fogy a padlóburkolat mert a betonnak teljesen más a hőtágulása mint a téglának még padlófűtés nélkül is. De gondoljunk bele mi lesz, ha van padlófűtés is! 

Milyen felesleges költségeket okozhat?

Az utólagos javítás kint is és bent is legalább 200.000ft ajtónként. Egy épületben legalább egy bejárai és egy terasz ajtó van. Ha csak ezt a két ajtót számoljuk a kár simán eléri a 400.000ft-ot!

Mi a megoldási javaslat?

Számtalanszor láttam már ezt a problémát és sehol sem tapasztaltam megnyugtató megoldást ezért kifejlesztettem egy hőhídmegszakító panelt, amit az én cégem gyárt és forgalmaz. Ez a panel 7cm vastag, aminek az a lényege, hogy nem lóg túl a nyílászáró tokon ezért a padlóburkolat repedése már is kizárva. A panel két Phonotherm lap közé ragasztott xps lapból áll. A Phonoterm lapok adják a panel tartószerepét (3-400kg teherbírással) az xps pedig a nagyszerű hőszigetelő tulajdonságát. 

A panel neve: Gleapur panel. Itt a weboldalon többet is megtudhatsz róla: 

A Gelapur panel megoldja a tartószerkezeti és a hőszigetelési problémát is. Cégünk vállaja a szakszerű beépítését  akár utólag is!

Összesítő:

Jelen esetben a legolcsóbb megoldás, ha eleve helyesen tervezik meg az épületet és a helyes kialakításokat valósítják meg. Ha ezt a tervet így ebben a hibás formában megvalósítják az össz kár és javítási költség simán elérheti a 2.600.000ft-os költséget is! 

Ha időben felkeresel megszabadítalak ezektől a teljesen felesleges többletkiadásoktól nem beszélve a velejáró bosszúságoktól!

Küld el nekem a terveidet és díjmentesen átnézem kritikus szemmel: